top of page

Namasté, kutkabouters en faalplezier

Bij Snijboon zien wij Design Thinking vooral als een mindset: een manier van kijken naar de maatschappij en de problemen die je daarin tegenkomt, én een manier om je ten opzichte daarvan te kunnen verhouden. Iedereen kan zich deze mindset eigen maken, door te oefenen. Oefenen in bijvoorbeeld creatief denken, nieuwsgierig zijn en samenwerken.


Experimenteren kun je leren

We weten dat het in de dagelijkse werkpraktijk lastig kan zijn om het creatieve vermogen aan te (durven) spreken. Design Thinking helpt om op een meer experimentele en speelse wijze te denken en werken. Fouten maken is daarbij essentieel! Design Thinking gaat namelijk over het uitproberen van verschillende oplossingen waarbij je leert van je misstappen, en júíst die lering brengt de oplossing naar een hoger niveau.


“Bij Snijboon geloven we dat iedereen creatief is.”


Creativiteit is niets meer en minder dan het leggen van nieuwe verbindingen in de hersenen. En we weten dat het aanleggen van nieuwe verbindingen in je hersenen wel even tijd kost. Dus dat betekent oefenen, oefenen en oefenen. En bij dat oefenen komt faalplezier om de hoek kijken. Plezier om een rare uitspraak, plezier om de verkeerde richting, plezier om het ‘niet weten’. En tegelijk met het plezier ook weer de moed vinden om te blijven oefenen.


Maak het leuk!

Faalplezier is onmisbaar in een creatief proces. Immers, in het proces van divergeren is meeliften op elkaars gekke ideeën een must en het kunnen associëren een voorwaarde om te komen tot een grote hoeveelheid ideeën. Het is daarbij belangrijk om je interne criticus (die vervelende kabouter op je schouder) zoveel mogelijk uit te schakelen. Als faalplezier ontbreekt en de ‘kutkabouter’ terrein wint, zul je merken dat dit ten koste gaat van de hoeveelheid aan ideeën. Dit betekent overigens niet dat je niet kritisch naar alle ideeën uit een mooie brainstorm mag kijken. Ideeën bedenken en kritisch denken zijn in een proces van Design Thinking duidelijk van elkaar gescheiden. Op die manier krijgen echt alle goede ideeën een kans en voorkom je dat het beste idee van die rare Snijboon verloren gaat.




Hoe Snijboon ruimte maakt voor faalplezier

In onze trainingen besteden wij aandacht aan een veilig klimaat, zodat er ruimte ontstaat om fouten te maken. Sterker nog, wij stimuleren onze deelnemers zelfs om plezier te beleven aan het maken van fouten: faalplezier! Dat doen we door tijd te nemen voor fun, zodat er een juiste balans ontstaat van luchtigheid en serieusheid. We moedigen deelnemers aan om hun interne criticus niet al te serieus te nemen. We leren deelnemers vertrouwen te ontwikkelen in het innovatieproces zodat ze ongebaande paden durven te betreden. Zo cultiveren we de Namasté-basishouding: open, zonder oordeel en nieuwsgierig naar de ander. Vertrouw het proces en werk samen naar betere oplossingen voor sociaal-maatschappelijke problemen.


Wil jij jezelf verder ontwikkelen en ontdekken wat Design Thinking voor jou kan betekenen? Wil jij jouw faalplezier uitdagen? Check ons trainingsaanbod: www.snijboon.nl/designthinkingtraining


Spikkels

download
ons grote design thinking boekje!

bottom of page