top of page

Design Thinking: een buzz-word of de heilige graal?

Design Thinking is inmiddels een modewoord geworden dat thuishoort in het lijstje innovatieve termen zoals Agile, Lean, Scrum en Creative Problem Solving. Bij Snijboon geloven we in Design Thinking als mindset en werkwijze. Dit ligt ten grondslag aan al het werk wat we doen.


Is Design Thinking dan echt het beloofde goud aan het einde van de regenboog dat ons gaat helpen om alle ingewikkelde problemen van deze tijd te kunnen tackelen?

Wat ons betreft ligt het antwoord een beetje in het midden. Hieronder lees je waarom.



Design Thinking is niet nieuw!

Design hoeft zich niet te beperken tot het domein van de klassieke ontwerper. Iedereen die een bepaalde verandering doorvoert (bijvoorbeeld in de geneeskunde, het bedrijfsleven, in de juridische wereld) kan “ontwerpen” inzetten om tot nieuwe oplossingen te komen.

In de vroege jaren zestig sprak R. Buckminster Fuller al over een 'ontwerpwetenschappelijke revolutie' om menselijke en milieuproblemen op te lossen.


"In 1969 gebruikte Herbert Alexander Simon voor het eerst de term “design as a way of thinking”.

Design thinking als werkwijze werd in 1991 (Frouke’s geboortejaar) geïntroduceerd door het wereldberoemde bedrijf IDEO (wij zijn fan). De ontwerpstudio begon met het ontwerpen van consumentenproducten, maar in 2001 verschoof de focus al naar consumentenervaringen. In 2011 heeft IDEO (hebben we al gezegd dat we fan zijn?) een non-profitorganisatie opgericht om het leven van mensen in arme en kwetsbare gemeenschappen te verbeteren.


Hoe Snijboon kijkt naar Design Thinking

Wij zien Design Thinking vooral als een mindset: een manier van kijken naar de maatschappij en de problemen die je daarin tegenkomt, én een manier om je ten opzichte daarvan te kunnen verhouden. Iedereen kan zich deze mindset eigen maken, door te oefenen met skills zoals nieuwsgierigheid, inlevingsvermogen, systemisch denken, creatief denken, experimenteren, samenwerken en continu verbeteren.


Het is niet nieuw, in tegendeel: veel van de Design Thinking principes zijn terug te vinden in andere innovatieve werkwijzen zoals opgavegericht werken, projectgestuurd werken, value-based werken, Lean, Agile, Scrum en ga zo maar door.


En het is niet ingewikkeld, iedereen kan het (leren).


Design Thinking is wat ons betreft niet de heilige graal. Dat betekent niet preken voor eigen parochie maar zoeken naar aansluiting en verbinding. Verschillende werkwijzen zullen elkaar overlappen en aanvullen, maar de eindgebruiker centraal zetten en samen werken naar betere oplossingen is altijd het hoofddoel!


Wil jij jezelf verder ontwikkelen en ontdekken wat Design Thinking voor jou kan betekenen? Check ons trainingsaanbod: www.snijboon.nl/designthinkingtraining.

Spikkels

download
ons grote design thinking boekje!

bottom of page