top of page

De Namasté basishouding: Oorsprong en culturele context

Bij Snijboon verwijzen we vaak naar de Namasté basishouding. Deze oordeelloze, empathische en ontvankelijke mindset is nodig is om in Design Thinking tot waardevolle inzichten te komen. Alleen zo lukt het om je echt in te leven in de belevingswereld van de eindgebruiker. In dit blog vertellen we je meer over wat Namasté betekent en waarom het zo goed bij Design Thinking past.


Oorsprong van Namasté

Het woord ‘namasté’ komt oorspronkelijk uit het Sanskriet, een Indo-Arische taal die vroeger in grote delen van het Indiase subcontinent werd gebruikt. ‘Namasté’ betekent in het Sanskriet letterlijk ‘ik zie U’ of ‘ik buig voor U’. Vandaag de dag is Namasté in India, maar ook in andere Aziatische landen, nog steeds een gebruikelijk hindoeïstisch gebaar om respectvol te groeten. Daarbij wordt ook vaak de mudra gebruikt, waarbij de handpalmen elkaar raken en de vingers naar boven wijzen. Dit gaat gepaard met een lichte buiging. Groeten met Namasté is een teken van respect naar de ander, waarin je de ander erkent en eert.


Namasté in Design Thinking

Bij Snijboon vinden we deze symbolische betekenis van Namasté zo mooi, dat we dit willen bekrachtigen door de basishouding, die zo cruciaal is bij Design Thinking, hiermee te duiden.


Vooral in de eerste fase van Design Thinking, de empathische en onderzoekende fase, is de Namasté basishouding van belang. In deze fase kom je in contact met eindgebruikers en andere stakeholders en probeer je je in te leven in hun belevingswereld. Inlevingsvermogen, flexibel denken, faalplezier, verbeelden en samenwerken zijn allemaal skills die wij onder de noemer ‘Namasté basishouding’ scharen. Skills die iedereen zich eigen kan maken, door ermee te oefenen en experimenteren!


“Het loslaten van (voor)oordelen en je oprecht verwonderen over de ander is cruciaal om te kunnen begrijpen wat er nodig is om tot betekenisvolle verandering te komen.”


Dit is meteen ook wat Design Thinking zo ontzettend leuk maakt, want wat is er nou leuker dan je laten verrassen door een ander?


Ook in de andere fases van het Design Thinking proces komt de Namasté basishouding van pas. Denk maar aan het bedenken van een veelheid aan creatieve oplossingen: dat gaat een stuk makkelijker als je oordeelloos en nieuwsgierig bent. En ook in de laatste fase van Design Thinking, waarbij je komt tot een prototype dat je wilt testen bij de eindgebruiker, is het zo belangrijk dat je open en ontvankelijk bent voor verbeteringen aan jouw ontwerp. Alleen zo kom je tot oplossingen die echt werken omdat ze aansluiten bij de belevingswereld van de eindgebruiker.



Wil je meer leren over de Namasté kwaliteiten die je kunt inzetten in Design Thinking projecten? In onze incompany trainingen komt Namasté uitgebreid aan bod. Bekijk het via deze link: https://www.snijboon.nl/incompany


Spikkels

download
ons grote design thinking boekje!

bottom of page